vrijdag 4 november 2011

Zoeken in militieregisters... en meehelpen!


Op de gloednieuwe website http://www.militieregisters.nl/ zijn de militieregisters van verschillende Nederlandse archieven op naam te doorzoeken. Dit dankzij vele vrijwilligers, die in het project Vele handen maken licht werk. Open archieven door crowdsourcing de aangeboden scans van doorzoekbare data voorzien. Iedereen kan meehelpen om scans toegankelijk te maken op http://www.velehanden.nl/. Wekelijks worden nieuwe data toegevoegd aan de database van de militieregisters. Je kunt dus iedere week meer voorouders terugvinden via deze website.

De militieregisters zijn een zeer waardevolle bron. Niet alleen zijn ze nuttig voor voorouderonderzoek, ook vind je er informatie over iemands uiterlijk, beroep, medische conditie en - natuurlijk - dienstplicht. En tot 10 november zijn alle scans gratis te bekijken!

Over de militieregisters
Militieregisters is een overkoepelende term voor de administratie van dienstplichtige mannen. In Nederland werd in 1811 de dienstplicht ingevoerd. Vóór de Franse overheersing bestond het leger uit vreemdelingen, landlopers en avonturiers. In 1814 werd bepaald dat op iedere 100 inwoners één militielid moest worden aangewezen. In 1815 werd daartoe de eerste Militiewet van kracht en deze werd twee jaar later vervangen door de wet voor oprichting van de Nationale Militie.

Omdat er met vrijwilligers alleen niet aan de norm werd voldaan, bestond de Nationale Militie vanaf toen, naast de vrijwilligers, uit ingelote dienstplichtigen. Voor de loting moest iedere mannelijke inwoner die dat jaar zijn negentiende levensjaar zou bereiken zich inschrijven in de woonplaats van zijn ouders.

In 1922 werd de Dienstplichtwet ingesteld en was de Nationale Militie als zodanig verleden tijd. De registratie van jongemannen voor de dienstplicht ging echter gewoon door en er zijn dan ook militieregisters tot en met het jaar 1941 te vinden.

Lees meer over de militieregisters

Welke militieregisters staan online?
Zestien archieven hebben hun militieregisters laten scannen en deze worden op dit moment op naam doorzoekbaar gemaakt. Het BHIC levert militieregisters van vooralsnog enkele plaatsen in haar werkgebied:

  • Berlicum, 1813-1889
  • Megen, Haren en Macharen, 1809-1922
  • Oss, 1813-1915
  • Oijen en Teeffelen, 1813-1864
  • Nistelrode, 1815-1890
  • Sint-Oedenrode, 1814-1941

Maar ook andere archieven in Noord-Brabant leveren militieregisters: Gemeentearchief Waalwijk, Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Stadsarchief 's-Hertogenbosch en het Streekarchief Land van Heusden en Altena.

Bekijk het volledige overzicht van deelnemende archieven

De militieregisters uit Noord-Brabant zijn nog niet op naam doorzoekbaar. Hier wordt door vrijwilligers online hard aan gewerkt. En iedereen kan meehelpen!

Wat levert het u op?
Indexeren is leuk en nuttig, maar je krijgt er ook wat voor terug. Door het invoeren van scans op http://www.velehanden.nl/ verdien je punten. Die verdiende punten kunnen worden ingewisseld voor scantegoed waarmee je scans kunt downloaden op http://www.militieregisters.nl/. Maar boven alles is het indexeren leuk en plezierig.

Doe de indexeeroefening

Iedereen kan archieven online toegankelijk maken. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden. Help je mee de geschiedenis van alle Nederlanders op internet te zetten? Want vele handen maken licht werk!

Geen opmerkingen: