dinsdag 24 april 2012

Index vredegerechten uitgebreid met 6.500 akten Boxmeer en Ravenstein


Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de index op de archieven van de vredegerechten op zijn site uitgebreid met ruim 6.500 vonnissen, akten en uitspraken afkomstig van de vredegerechten Boxmeer en Ravenstein. Dit dankzij een gift van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Land van Cuijk en Ravenstein. De archieven van de vredegerechten zijn een belangrijke bron voor historisch onderzoek. Je vindt hierin informatie over het dagelijkse leven van personen.

Met behulp van de index zoek je automatisch door de vonnissen en uitspraken van 6 van de 24 vredegerechten die er in Noord-Brabant geweest zijn, namelijk:

  • Boxmeer, 1811-1838
  • Eindhoven, 1811-1838
  • Gemert, 1811-1838
  • Grave, 1811-1838
  • Ravenstein, 1811-1838
  • Roosendaal, 1811-1813

Zoeken in vredegerechten: www.bhic.nl/vredegerechten

Je kunt zoeken en/of filteren op persoonsnaam, maar ook op plaatsnaam of andere woorden. De index geeft je samenvattingen van de akten, voor het inzien van de originele stukken kun je de studiezaal van het BHIC in Den Bosch bezoeken.

Vredegerechten
De vredegerechten zijn de voorlopers van de huidige kantongerechten, de laagste rechtbanken dus. Ze zijn afkomstig uit het Franse rechtsstelsel en zijn in Nederland ingevoerd tijdens de inlijving bij Frankrijk. Voor het grootste deel van Brabant vond dat in 1811 plaats. De vrederechter is als instelling in 1838 opgeheven.

De vrederechter was bevoegd voor lichte vergrijpen en eenvoudige administratieve handelingen. Zo behandelde hij eenvoudige dorpsruzies, openbare verkopingen, aanstellingen van voogden, beƫdigingen voor de successie-aangiften, ver- en ontzegelingen van gebouwen enzovoort. De vrederechter was ook bevoegd voor een aantal plaatsen rondom de vestigingsplaats, net als de huidige kantonrechter.

Op het weblog Brabant Bekijken besteedt het BHIC gedurende een maand iedere maandag aandacht aan de archieven van de vredegerechten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een mooi initiatief !
Arno

BHIC zei

@Arno: Bedankt voor je reactie! De daadwerkelijke eer gaat in dit geval natuurlijk uit naar de afdeling Land van Cuijk en Ravenstein van de Nederlandse Genealogische Vereniging, die alle gegevens ter beschikking heeft gesteld voor alle onderzoekers.