donderdag 30 augustus 2012

Geïndiceerde militieregisters BHIC gratis in te zien op studiezalen


Op www.militieregisters.nl zijn de militieregisters van zestien Nederlandse archieven (waaronder veel Brabantse) op naam te doorzoeken. Dit dankzij vele vrijwilligers die scans van doorzoekbare data voorzien. Iedereen kan meehelpen om scans toegankelijk te maken op www.velehanden.nl. Regelmatig worden nieuwe data toegevoegd aan de database van de militieregisters.

Vooralsnog zijn de militieregisters van de volgende gemeenten waarvan het BHIC de archieven beheert gescand en geïndiceerd:

  • Berlicum, 1813-1889
  • Megen, Haren en Macharen, 1809-1922
  • Oss, 1813-1915
  • Oijen en Teeffelen, 1813-1864
  • Nistelrode, 1815-1890
  • Sint-Oedenrode, 1814-1941

Gratis scans inzien
Iedereen kan op www.militieregisters.nl zoeken op naam en scans kopen. Als je op www.velehanden.nl meehelpt met het toegankelijk maken van scans, dan spaar je bovendien voor gratis scans.

Maar scans van de zes bovengenoemde plaatsen kunnen vanaf nu ook gratis worden ingezien op de studiezalen van het BHIC in Den Bosch en Grave. Handig, want het zoeken op naam (al meer dan 20.000 personen) is nu direct gekoppeld aan het bekijken van de scan.

Extra registers scannen
De militieregisters zijn een zeer waardevolle bron. Niet alleen zijn ze nuttig voor voorouderonderzoek, ook vind je er informatie over iemands uiterlijk, beroep, medische conditie en – natuurlijk – dienstplicht. Zo snel mogelijk volgen daarom de militieregisters van nog 24 andere gemeenten. Blijf dit weblog volgen voor meer informatie hierover.

Geen opmerkingen: