maandag 17 december 2012

Onderzoekstip resoluties Nassause Domeinen en Raad van State

Onderzoeker Ton Kappelhof wees ons op het volgende, belangrijk om te weten voor iedereen die op het BHIC en/of het Nationaal Archief onderzoek doet in het archief van de Nassause Domeinen, 1545-1810 (toegangsnr. 77) en de resoluties van de Raad van State (onderdeel van de Collectie Rijksarchief, toegangsnr. 178):

Op het BHIC bevindt zich een serie resolutiën van de Nassause Domeinraad. Ik heb daar laatst onderzoek in gedaan. Jullie hebben de minuten, het NA heeft een serie net-exemplaren. De minuten bevatten meer informatie dan de net-exemplaren en bovendien bevatten zij ook de secrete resolutiën, die in Den Haag een aparte serie beslaan. In de minuten is veelvuldig doorgehaald en toegevoegd, zodat je kunt zien hoe de besluitvorming verliep en dat men al schrijvende op andere gedachten kwam. Voor beide series geldt dat de resolutiën steeds uitvoeriger worden. Die van 1780 bevatten véél meer informatie dan die van 1700.
Iets dergelijks is er aan de hand met de resolutiën van de Raad van State. Den Haag heeft de minuten, het BHIC de net-exemplaren. In de minuten van de Raad van State, die ik voor het grootste deel doorzocht heb, is minder gestreept dan bij de Nassause Domeinraad. Overigens hadden beide bestuursorganen een eigen griffie en vertoonde hun wijze van werken veel overeenkomsten.

Ton, bedankt voor deze onderzoekstip! Wij hebben deze aanvullende informatie verwerkt in de inventarissen.

Geen opmerkingen: